tiistai 25. joulukuuta 2012

Jouluaaton menu!

Meillä ei kovin usein mitään uutta joulupöytään tule, mikä on hyvä, sillä onm perinteisen ystävä. Toki on kiva, että välillä kinkun kaveriksi otetaan vaikka sitä kalkkunaa yms. Tänä vuonna oli pöydässä kuitenkin vain kaikkein perinteisimmät. 


- kinkku
- lanttulaatikko
- porkkanalaatikko
- maksalaatikko
- keitetyt perunat
- valkokastike
- savulohi
- kylmäsavulohi
- graavilohi
- silli
- italiansalaatti
- punajuurisalaatti
- coktail-kurkut
- kirsikkatomaatit

Perunalaatikkoa ei ehditty jouluksi tehdä, joten se tehdään loppuviikoksi kun Säkylän sukulaiset tulevat vuorostaan Turkuun vierailulle ja ruokia syömään. Silloin toivottavasti myös pappa on jo kotona. Rosollikaan ei pöytään asti päässyt, mikä ei minua haitannut. Näillä ruoilla saatiin taas vatsa ähkytäyteen. 

Jälkiruoksi olin tehnyt tosiaan sen puolukkahyydykkeen, josta aiemmin kirjoitin. Se oli sopivan "kevyttä" raskaan ruoan päälle. 

PUOLUKKAJÄÄDYKE: 

2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200g maustamatonta tuorejuustoa tai maitorahkaa
100g rouhittua tai sulatettua valkosuklaata
sokeria oman maun mukaan
1-2dl sokeroitua puolukkasurvosta tai -hilloa

Vaahdota vaniljakastike, lisää joukkoon tuorejuusto tai maitorahka. Rouhi tai sulata suklaa ja lisää vaahtoon. Maista ja makeuta tarpeen mukaan. Sekoita joukkoon lopuksi puolukkasurvos/hillo. Kaada seos jäädyke- tai kakkuvuokaan ja suojaa kelmulla. Laita pakkaseen vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli. Ota jäädyke pakkasesta sulamaan noin puoli tuntia ennen tarjoilemista. Voit koristella jäädykkeen kokonaisilla puolukoilla/karpaloilla ja valkosuklaalastuilla. 

Jäädyke on siitä kiva jälkkäri, että sen voi valmistaa jo paljon etukäteen pakkaseen. Lisäksi sen maustamisessa voi varioida mielensä mukaan. 

Kuva TÄÄLTÄ

Tein miehen perheelle jäädykkeen, jossa oli tummaa suklaata ja puolukkaa ja kotiin tein jäädykkeen, johon tuli piparimoussen päälle appelsiinikiisseli. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajattelitko jotain? Ole kiltti ja kirjoita se sanoiksi (: