sunnuntai 9. joulukuuta 2018

JOULUKALENTERI #8 / Onko joulupukki olemassa?

Tähän on tietenkin olemassa vain yksi vastaus ja se on KYLLÄ, kyllä joulupukki on olemassa. Mutta minkälainen pukki on ja mitä hän tekee? Näihin kysymyksiin onkin mahdotonta löytää yhtä oikeaa vastausta, sillä uskon meillä jokaisella lapsenmielisyytemme säilyttäneellä joulupukkiin uskovalla olevan omanlaisemme käsitys siitä, millainen tämä paljon puhuttu pohjoisen ukko on. 

Tämä kuva on 90-luvulta kun meillä kotona vielä kävi joulupukki. 


Minä en näin aikuisena ole oikeastaan koskaan ollut sitä mieltä, että joulupukki olisi konkreettinen hahmo, jonka voi nähdä ostoskeskuksessa, korvatunturilla tai jouluaattona. Minulle joulupukki on mystinen hahmo, joka on koko joulun takana, mutta joka ei koskaan itse näyttäydy. Ainoastaan tontut ovat näkyviä - joskin niidenkin huomaamiseen vaaditaan äärimmäistä tarkkaavaisuutta ja joulumieltä. 

Ja vaikka tiedelehdet haluavatkin pilata ilomme joulupukista toteamalla, että alkuperäinen pukki oli 1700-luvun kreikkalainen piispa, joka jakoi rahaa ja ruokaa köyhille, on minusta silti ihana pitää kiinni tästä omasta perinteisestä joulupukistamme. Ehkä joulupukin lähtökohta on todella ollut jotain aivan muuta, kuin mitä me uskomme, mutta totuus on, että kyllähän kaikki tarut ja uskomukset saavat omanlaisensa kulttuuriset ominaisuudet sen perusteella, millaiset arvot ja perinteet yhteiskunnassa vallitsee. 

1 kommentti:

  1. Mystinenhän on, tarkkailee kansan keskuudessa ja pyrkii antamaan joulunmielen ja -rauhan :).

    VastaaPoista

Ajattelitko jotain? Ole kiltti ja kirjoita se sanoiksi (: