torstai 6. joulukuuta 2018

JOULUKALENTERI #5 / Jouluaaton perinteet

Jouluaattoa meillä on vietetty melkoisen samalla kaavalla niin kauan kuin minä muistan. Vietämme sitä yhdessä minun äitini, äitini äidin, äitini siskon, kahden serkkuni sekä kummityttöni kanssa. Aiemmin mukana on ollut myös äitini isä, joka kuoli pari vuotta sitten sekä serkkuni miesystävän. Oma mieheni viettää joulua kanssamme joka toinen vuosi - joka toinen vuosi hän on oman perheensä kanssa.

Aatto alkaa kotoa, josta siirrymme kummitätini luokse aamun aikana - viimeistään joulurauhan julistukseen mennessä. Julistuksen jälkeen juomme joulukahvit ja syömme usein joulutorttuja sekä suolaisia pasteijoita tai piirakkaa. 


Sitten alkaa äitini ja kummitätini tohina keittiössä jouluruokien valmistelun parissa kun me muut keskitymme nauttimaan joulun tunnelmista, tv:n tarjonnasta sekä (jos sää sallii) niin kauniista ja raikkaasta ulkoilmasta. Ja toki niistä makeisiakin siinä maltillisesti tulee naposteltua. 


Joulupöydän kattaminen on minun ja serkkuni hommia sillä välin kun toinen serkkuni käy sytyttämässä pihakynttilät ja lyhdyt pimenevään jouluiltaan. 

Jouluruoan alkuun juodaan glögit ja kilistellään joululle. 


Ja sitten tietysti syödään. Jouluruokailun taustalla kuunnellaan perinteisimpiä ja rakkaimpia suomalaisia joululauluja. Jälkiruoan valmistus on jo useamman vuoden ajan ollut minun hommiani ja usein valmistan jokaiselle oman jälkiruoka-annoksen pieneen lasiseen purkkiin, jonka koristelen kauniiksi. 


Joinakin vuosina olen valmistanut kakku-muotoisen jälkiruoan tai esimerkiksi jäädykkeen. 


Ruoan jälkeen sulatellaan tovi ja sitten osa porukasta lähtee käymään haudalla muiden jäädessä keräilemään lahjoja kasaan kummityttöni yllätykseksi. 


Loppuilta kuluukin omalla painollaan joulurokaa närppien ja toistemme seurasta nauttien. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajattelitko jotain? Ole kiltti ja kirjoita se sanoiksi (: