tiistai 3. joulukuuta 2013

Joulukalenteri: 3. luukku

Tänään joulukalenterista aukeaa herkullinen ruokavinkki joulupöytää ajatellen. 

Meillä myös leipä kuuluu joulupöytään, mutta ei ihan mikä tahansa leipä. Joko joululimppu, ruisleipä rusinoilla tai sitten tämä maailman paras saaristolaisleipä. Reseptistä tulee kolme leipävuoallista leipää. 


Ohje:

1l piimää
2,5dl tummaa siirappia
2pss kuivahiivaa
1 rkl suolaa
3dl kaljamaltaita
3dl ruisjauhoja
3dl kauraleseitä
12dl vehnäjauhoja

Lämmitä piimä yli 40 asteiseksi ja lisää siihen suola sekä siirappi. 
Sekoita hiiva ruisjauhoihin ja lisää seos nesteseokseen. 
Muista sekoittaa joka välissä hyvin. 
Lisää maltaat ja leseet ja aivan viimeseksi vehnäjauhot. 
Taikinan kuuluu jäädä löysäksi. 

Voitele vuoat ja kaada taikina niihin. 
Anna taikinan kohota lämpimässä liinan alla tunnin verran. 
Paista leipiä 175-asteisessa uunissa ensin 40 minuuttia. 
Peitä vuoat sitten foliolla ja paista vielä noin 40 minuutin verran. 
Voit välillä kurkistaa folion alle ettei leipä pääse tummumaan. 

Aivan ihana leipä juurikin joulupöytään vaikka graavilohen seuraksi. (: Ja nämä ovat myös kivoja viemisiä näin joulun alla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ajattelitko jotain? Ole kiltti ja kirjoita se sanoiksi (: