sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Marmeladi-kokeilut

Listasin jokin aika sitten pikkuherkkuja ja nyt pääsin niistä ensimmäisiä kokeilemaan. Marmeladikarkit ovat kivoja joulukarkkeja ja varsinkin meillä kuluu vihreitä kuulia - tosin niitä ei voi syödä kuin pari tai muuten tulee paha olo.

Ensimmäinen marmeladiohje oli agar-agar-jauheesta, mutta se meni kyllä niin totalisen plörinäksi, että roskiin meni koko satsi. Homma häi niin löysäksi, ettei sitä olisi voinut käsitellä millään muulla kuin lusikalla. Harmi sinänsä, mutta virheistä oppii. 

Toisen satsin tein kokeilumielessä liivatelehtien kanssa ja tuli kyllä huomattavasti paremman koostumuksellisia. Tosin jäivät silti aika hyytelömäisiksi mutta pysyivät ainakin koossa. Kenties pari liivatelehteä enemmän toisi kaivattua kiinteyttä? Täytyy kokeilla. 


Ohje:

1,5dl laimentamatonta mehua
1 dl sokeria
3 liivatelehteä (tosin itse laittaisin 5 nyt kun koostumus on koettu)
1 rkl vettä
tippa ruokaöljyä

1. Laita kattilaan mehu ja sokeri.
2. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
3. Keitä sokerimehua kunnes se saavuttaa tilan, jossa kylmään veteen tiputetun pisaran voi muotoilla sormien välissä palloksi. 
4. Kuumenna vesi ja sulata liivatelehdet siihen. Kaada liivateliemi sitten mehusokeriseokseen ja sekoita hyvin. 
5. Anna lämpötilan laskea ja voitele jokin vuoka tai pakaserasia tilkalla ruokaöljyä. 
6. Kaada marmeladiseos vuodeltuun astiaan ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Kun se on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi laita astia tunniksi-puoleksitoista pakkaseen. 

Marmeladin irrottamisessa kannattaa käyttää veistä. Koostumus on melko tahmea, mutta sen saa melko hyvin "piilotettua" sokerikuorrutteella. 

Voi ehkä olla, että marmeladeista tuli myös siksi niin hyytlömäisiä, etten keittänyt sokerimehua tarpeeksi kauan. Sain siitä kyllä muotoiltua joten kuten sen pallon, mutta ehkä aavistus pitempään olisi auttanut silti. Liian hätäinen taisin olla. No, ensikerralla uudestaan. 

3 kommenttia:

  1. Juu, kyllä marmeladit on hyviä. :) Itse tyydyn kyllä ihan kaupan tuotteisiin. Pääsee helpommalla.Finlandia marmeladit on parhaimpia ja kyllä niitä voi sen kuusi kappaletta kerralla syödä. ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta! Monessa löytämässäni marmeladi-ohjeessa on agar agaria ja ainakin minusta liivaatteella valmistaminen tuntuu mukavammalta :)

    VastaaPoista
  3. En ollutkaan ennen kuullut, että liivatteellakin voi marmeladia valmistaa. Itsekin ajattelin kokeilla tänä jouluna marmeladinamusia. Saa nähdä miten onnistun. :)

    VastaaPoista

Ajattelitko jotain? Ole kiltti ja kirjoita se sanoiksi (: