maanantai 3. joulukuuta 2012

Joulukalenteri: 3. luukku

Kiitos taas eiliseen kysymykseen vastanneilla. Kovinkaan moni ei ollut adventtia sen erityisemmin juhlistanut, mutta tuntuivat silti viettäneen todella mukavia hetkiä - jotkut pulkkaillen, jotkut kirkossa käyden ja jotkut kotona elokuvan ääressä glögiä siemaillen.

Päivän kysymys:

Millä tavoin joulunviettosi on vuosien saatossa muuttunut, esim. lasten, parisuhteen yms. myötä? Kaipaatko jotain ns. entisestä joulunvietosta?

- Minun jouluni ei ole ainakaan parisuhteen myötä muuttunut juuri lainkaan. Tosin sen verran, että kun en enää kotona asu, en myöskään samalla tavalla äidin kassa sitä joulua valmistele. Joulun viettoon lähteminen on nyt siinä mielessä erilaista, että minä lähden omasta kodista, hyvästellen pariksi päiväksi miehen ja kissan ja äiti lähtee omasta kodista kissa-vanhus kainalossaan. Olemme äidin kanssa pyrkineet pitämään tietyt yhteiset perinteet kuitenkin hengissä - kuten juustoillan ja elokuvissa käynnin. 

Joulua vietän edelleen oman perheeni parissa (mamma, pappa, kummitäti, serkut, äiti ja lemmikit). Mies viettää joulua taasen oman perheensä kanssa. Ainoa muutos meidän joulussamme on se, että pappa alkaa olla sen verran vanha, ettei joulunviettopaikasta voi aina olla satavarma. Hän on toisinaan niin kipeä, etti halua lähteä kotoa. Tänä vuonna esim. pelkään, että jäämme viettämään joulua kaupunkiin. 

Jouluaatto kuluu melko samoissa merkeissä kuin ennen, paitsi että lahjoja ei pahemmin enää anneta. Vain lapsille, ja niitä ei tällä hetkellä ole kenelläkään. 

En oikeastaan tiedä, kaipaanko vanhasta joulusta mitään. Lapsuuden joulut toki olivat ihanaa aikaa, mutta nyt ihanaa aikaa ovat aikuisuuden joulut - siitä nauttii ihan eri tavalla. Toki sitä joskus kaipaisi, että isovanhemmat olisivat taas nuoria,ettei tarivitsisi pelätä jokaisen ambulanssin kohdalla pahinta, mutta se on täysin epärealistista. Minusta nyt on juuri paras! 

4 kommenttia:

 1. Joulumme vietto on muuttunut siten, että vanhempani möivät rakkaan lapsuudenkotini, jossa tapasimme aina joulumme viettää. Nyt siis joulun juhlinta tapahtuu heidän kerrostaloasunnossaan. "Omaa kotia" on kyllä ikävä, mutta kaikkein onnellisin olen siitä, että saamme yhä viettää kaikki joulua yhdessä. Myös yksin asuva mummoni on jo kahtena jouluna ollut meidän kanssamme viettämässä joulua, vaikka hänellä joulunviettopaikkoja olisikin useita seitsämän lapsen kautta :)

  Parisuhteen myötä joulumme vietto on muuttunut myös siten, että nyt oltuamme jo useita vuosia yhdessä poikaystäväni viettää aina joulua perheemme kanssa. Tänä vuonna suunnittelimme olevamme useammankin yön vanhempieni luona viettämässä pitkää, rauhallista joulua.

  Oikeastaan kaikki samat perinteet meillä ovat kuin lapsenakin. Järjestyskin on pysynyt samanlaisena. Tällaiseksi haluan myös oman jouluni luoda, kun joskus saamme lapsia!

  VastaaPoista
 2. tämä on vasta toinen joulu, kun itsellänikin on oma "perhe", eli siis mies ja kaksi kissaa. muuten jouluni menee aivan kuten ennenkin, mutta reissujen pituutta on täytynyt lyhentää juurikin kissojen takia ja miehenkin sukulaisten vierailulle täytyy löytää aikaa. se ei kyllä haittaa, mitä enemmän joulua, sen parempi. :-)

  VastaaPoista
 3. Oma joulunviettoni on parisuhteen myötä muuttunut aika radikaalistikin. Aikaisemmin vietin jouluni aamupäivät kaverien kanssa hevostallilla ja illat aina äidin kanssa kahden. Nykyään jouluaattoa vietetään miehen kanssa yhdessä, käydään äitini luona ja illat olemme mieheni sukulaisten kanssa. Joulupäivänä tai tapanina vietetään sitten joulua minun sukulaisteni parissa. Tämä järjestely on toiminut hyvin ja olen todella onnellinen, että olen saanut kokonaisen uuden suvun mieheni myötä, joten vietän heidän kanssaan mielellään joulua. Toisaalta haluaisin viettää enemmän aikaa äitini kanssa jouluisin, mutta elämäntilanteet muuttuvat, toivottavasti äiditkin ymmärtävät sen :) Lapsuuden jouluista kaipaan eniten hevostalliaikoja, kun koko talliporukka oli koolla ja koristeltiin talli yhdessä kauniiksi.

  Tämä päivän kysymys-joulukalenteri on todella hyvä idea, näitä on kiva lukea :)

  VastaaPoista
 4. Muuttaessani avomieheni kanssa yhteen ja samalla pois lapsuuden kodistani pari vuotta takaperin, huomasin joulunodotuksen muuttuneen, koska mieheni ei ole mitenkään jouluihminen, joten joulukoristeita ei tule kovin ajoissa laitettua omaan kotiin. Vanhempani laittoivat aina (ja laittavat edelleen) kodin joulukuntoon ensimmäisenä adventtina. Tämä on ehkä ollut merkittävin. Itse joulunvietto ei ole niin kauheasti muuttunut, koska menen jouluksi vanhempieni luokse ja mieheni menee omiensa luokse :) tosin lähden aina tapaninpäivänä takaisin kaupunkiin, joten joulunvietto tavallaan katkeaa aiemmin...

  VastaaPoista

Ajattelitko jotain? Ole kiltti ja kirjoita se sanoiksi (: